Astana'da "Kazakistanlıların Gözünde Türkiye" Sergisi Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Astana Yunus Emre Enstitüsü, 2019 için ilan edilen "Gençlik Yılına" ithafen genç sanatçılara destek olmak amacıyla, 14 Mart 2019 tarihinde Han Çadırı Alışveriş Merkezinde  Ressam Nazerke Kemelbayeva'nın "Kazakistanlıların Gözünde Türkiye" isimli sergisini açtı. Astana' da bulunan Sanat Üniversitesinin öğrencisi ve aynı zamanda Astana Yunus Emre Enstitüsünün kursiyeri olan Nazerke Kemelbayeva’nın Türkiye'yi resmettiği 40'a yakın eseri sanatseverlerle buluştu.

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık, Kazakistan Cumhuriyeti (K.C.) Parlamentosu Senatörü Sarsenbay Ensegenov, Astana Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Dr. Almagül İsina’nın yanı sıra milletvekilleri ve diplomatik misyon temsilcilerinin yer aldığı açılışa Astana halkı da büyük ilgi gösterdi.

Enstitü tarafından açılan "Türk Halk Dansları Kursunun" kursiyerlerinin gerçekleştirdiği “Zeybek" ve "Çiftetelli" dans gösterileriyle başlayan program, açış konuşmalarıyla devam etti.

T.C. Astana Büyükelçisi Uyanık konuşmasında, güzel sanatların her dalıyla insanın duygu ve düşüncelerinin yüceliğini ve inceliğini temsil ettiğine dikkat çekti. Genç sanatçıya ait eserlerin bunun zarif bir örneği olduğunu belirten Uyanık, “Nazerke Kemelbayeva'nın bugün sergilenen eserleri, Türkiye'nin tarihi ve turistik heykelleri ve mekânlarını bize sunuyor. Eserleriyle iki kardeş halk arasındaki sağlam dostluğa sanat alanında destek olan Nazerke'yi kutluyorum." ifadelerini kullandı.  

K.C. Parlamentosu Senatörü Ensegenov ise devlet olarak gençlere her zaman destek verdiklerini vurguladı. Ensegenov, "Devletimiz her zaman gençlere destek vermektedir. Devlet Başkanımız bu yılı ' Gençler Yılı' ilan etti. Yıl boyunca gençlerle çeşitli etkinlikler, projeler gerçekleştirilecek. Nazerke gibi yetenekli gençlere her zaman destek olmaya hazırız. Kendisi Türkiye'de bulunmasa da Türkiye'yi bu kadar güzel resmetmesi beni kendine hayran bıraktı. Gelecekte de başarılarının devamı diliyorum." şeklinde konuştu.

Astana Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili İsina da genç sanatçının resme olan ilgisinden yola çıktıklarını aktardığı konuşmasından şunları söyledi: "Kazakların 'İyilik görsen gözünü aç.' sözü var. Bizim merkezimizde eğitim gören, dil öğrenen Nazerke'nin resim sanatına olan ilgisini fark ederek, 'Gençlik Yılı' kapsamında onun şahsi resim sergisini açmayı teklif ettik. Bu teklifimiz için çok kısa bir zaman içinde 40 adet resim yaptı. Kendisine gelecekte de desteğimiz devam edecek."

15 yaşında Astana'daki Çocuklar Resim Okulu UNESCO Kulübünde başladığı eğitimine Stenografi bölümünde devam eden ve gelecekte tanınmış bir çizer olmayı hedefleyen Nazerke Kemelbayeva’nın eserlerinde Türkiye’nin farklı şehirleri, tarihi ve kültürel mekânlar yer alıyor.

Mevlana Türbesi, Akdamar Kilisesi ve İshak Paşa Sarayı gibi yapıların yanı sıra pek çok antik şehrin resmedildiği “Kazakistanlıların Gözünde Türkiye" sergisi, 25 Mart'a kadar ziyarete açık olacak.